Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’nın finansal istihbarat ve icra dairesidir. OFAC, ABD dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini referans alarak ekonomi ve ticaret konularında yaptırımlar uygulamaktadır. Yaptırımlar, hedeflenen yabancı devletleri içeren, ABD’nin ulusal güvenliğine, dış politikasına ve ekonomisine tehdit oluşturabilecek kişilere uygulanır.
OFAC kontrolü nedir?
Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) denetimleri, özel olarak tanımlanmış vatandaşları, teröristleri, uyuşturucu kaçakçılarını, engellenen kişileri ve çok sayıda ekonomik yaptırımla ilişkili programlara tâbi olan ve Birleşik Devletler’de iş yapmaları yasak olan tarafları ve kitle imha silahlarının yayılması için özel lisans gerekliliklerini yerine getirmesi gereken kuruluşları tespit etmek için OFAC veri tabanı üzerinde bir arama yapar.
OFAC kontrolleri ne zaman gereklidir?
Finans, ticaret ve sigorta sektörlerinde müşteri veya iş ortağının OFAC yaptırım listesinde bulunmadığından emin olmak için OFAC kontrolü yapılması gereklidir. OFAC kontrolü temel olarak müşteri veya işletmenin yabancı ülkelere, yabancı rejimlere, uluslararası uyuşturucu kaçakçılarına ve teröristlere karşı ulusal güvenlik hedeflerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeyi amaçlar. Finans kuruluşları OFAC kontrolünden geçemeyen biriyle çalışırsa federal yasaya göre para cezasına çarptırılır.
OFAC ülkeleri hangileridir?
Yaptırım uygulanan OFAC ülkelerinin listesi değişkendir ve periyodik olarak güncellenir.Haziran 2021 itibarıyla yaptırım uygulanan ülkeler şunlardır:
Balkanlar, Beyaz Rusya, Burma, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Küba, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Hong Kong, İran, Irak, Lübnan, Libya, Mali, Nikaragua, Kuzey Kore, Rusya, Somali, Sudan ve Darfur, Güney Sudan, Suriye, Ukrayna, Venezuela, Yemen ve Zimbabve.
OFAC yaptırımları neden gereklidir?
Finans kuruluşları, AML (kara para aklamayla mücadele), CDD (müşteri durum tespiti) ve KYC (müşterinizi tanıyın) kontrollerine ek olarak finansal suçlar açısından yüksek risk teşkil ettiğinden ve OFAC listesi güncellendiğinden OFAC yaptırım listesi kontrolünü yeni müşteri katılımı sırasında ve düzenli olarak uygulamaları gerekmektedir. Müşteri OFAC listesinde yer alıyorsa rapor edilmelidir ve hesap açılmamalıdır. Finans kuruluşları AML uyumluluğunu en başarılı şekilde sağlamak ve cezalardan kaçınmak için mevcut müşterileri için de düzenli olarak OFAC yaptırım kontrolleri yapmalıdır.
OFAC ikincil yaptırımları nelerdir?
İkincil yaptırımlar, özellikle İran’daki bireyler, ülkeler, rejimler ve kuruluşlarla bağlantılı varlıklarla ilgilenen ABD dışındaki kişileri (esas olarak yabancı finans kuruluşlarını ve yaptırımların dışında kalan yabancıları) hedef alır. Örneğin, İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) OFAC’ın ikincil yaptırımlarına tâbidir, bu nedenle ABD vatandaşı olmayan ve Devrim Muhafızları ile iş yapan bir kişi OFAC tarafından para cezasına çarptırılabilir. Bu, ABD doları kullanımı veya mallarının ticareti gibi, ABD ile ilgili herhangi bir şeyin olmadığı durumlarda da geçerlidir.