5. AML Yönergesinin Tanımı
Avrupa Birliği’nin (AB) 5. Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Yönergesi, şeffaflığı artırarak kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadeleyi güçlendirmek amacıyla Ocak 2020’de yürürlüğe giren bir mevzuattır. 5. AML Yönergesi şirketlerin, tröstlerin ve benzeri yasal düzenlemelerin tesciline, meşru bir menfaat göstermeye gerek olmaksızın kamu erişimini sağlar.
5. AML Yönergesine göre bankalar, kamu kaynaklarında saklanan bilgiler ile Müşteri Durum Tespiti (CDD) prosedürleri aracılığıyla topladıkları gerçek hak sahibi bilgileri arasındaki uyumsuzlukları raporlamaya yetkilidir.
5. AML Yönergesi ile getirilen bir diğer önemli iyileştirme, ödeme sistemlerindeki anonimlik seviyesinin azalmasıdır. Cezalar açısından 5. AML Yönergesi herhangi bir değişiklik getirmemiştir; bunun yerine yönetmelik kapsamında yer alacak şirket ve kişilerin kapsamı genişletilmiştir.
Kaç tane AML Yönergesi var?
AB’nin kara para aklamayla mücadele yönergeleri; sektördeki son gelişmelerden haberdar olunması ve üye devletler tarafından yerel mevzuatın bir parçası olarak uygulanması için Avrupa Parlamentosu tarafından düzenli olarak yayınlanmaktadır.
En son AML Yönergesi, AB üye ülkeleri için ortaya çıkan kara para aklama tehditlerini açıklığa kavuşturan ve 5. AML Yönergesinde sunulan düzenleme gerekliliklerini daha ayrıntılı şekilde tanımlayan 6. AML Yönergesidir.
5. AML Yönergesinden önce ise, esas olarak AB politikalarını ve düzenlemelerini Finansal Eylem Görev Gücü’nün (FATF) AML/CFT yönergeleri ile uyarlamaya odaklanan 4. AML Yönergesidir.
Hangi kurumlar 5. AML Yönergesine uymakla yükümlüdür?
4. AML Yönergesi, 3. AML Yönergesindeki “belirlenmiş kuruluş” teriminde değişiklik yaparak, daha önce düzenleyici ortamdan kaçan finans kuruluşlarının artık AML/CFT kapsamına alınmasını sağlamak için “yükümlü kuruluş” terimini getirmiştir. 5. AML Yönergesi, kripto para birimleri ile ilgilenen kuruluşlarla birlikte diğer bazı tüzel kişileri dahil ederek çıtayı daha da yükseltmiştir.
“Yükümlü kuruluş” terimi, aşağıda listelenen belirli finans kuruluşları ve şirketler grubu için geçerlidir:
Finans kuruluşları ve para hizmeti veren işletmeler (MSB’ler)
Kredi kuruluşları
Finansal ve tüzel kişiler: muhasebeciler, denetçiler, vergi danışmanları, noterler, bağımsız hukukçular, tröst ve şirket hizmet sağlayıcıları, kumar hizmeti sağlayıcıları ve 10.000 Avro’dan fazla nakit işlemi yürüten kişiler
Kripto şirketleri: Fiat-kripto borsaları ve emanetçi cüzdanı sağlayıcıları
Toplam değerin 10.000 Avro’nun üzerinde olduğu ödeme işlemlerinde aracı görevi gören sanat simsarları ve emlakçılar.