Tüm hükümetler, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele etmek için düzenleyici kurumlarla birlikte çalışır. Finansal kurumlar kara para aklama faaliyetlerini önlemek için belirli önlem ve düzenlemelere uymak zorundadır. Bankaların, finansal teknolojilerin ve diğer finans kuruluşlarının bu düzenlemelere göre ve manuel metotlarla müşteriye yönelik geleneksel yöntemleri kullanması oldukça zordur. Müşterilerini elde tutmak ve deneyimlerini iyileştirmek de çok zor olabilir. Dijital uyum programı, bu geleneksel müşteri hesabı açma yöntemleri için kolaylık sağlar. Dijital Uyum Programı, bankalar ve diğer finans kuruluşları için AML uyumluluğunu hayata geçirme olanağı sunar. Bu sayede bankalar ve şirketler düzenleyici kurumlar tarafından verilen para cezalarına maruz kalmaz ve itibarlarını koruyabilir.
Kara para aklamayla mücadele (AML), düzenleyici kurumların yasa dışı finansal faaliyetleri önlemek için finans kuruluşlarının uymasını istediği düzenlemeleri, kuralları ve prosedürleri kapsar. Bu önlemlerle finans kuruluşları, ahlaki şekilde çalışmayan kişi veya şirketlerin kara para aklama yoluyla gerçek gelir kaynaklarını gizlemelerinin önüne geçebilmektedir. Sınırlı bankacılık işlemlerinde AML yasalarına uyulması gerekmese de birçok işlemde bunlara uyulması bir zorunluluktur. Bu özellikle bir tüzel kişi ile bir finans kuruluşu arasında yeni bir ilişkinin kurulduğu müşteri hesabı açma işlemlerinde geçerlidir. Müşterinizi Tanıyın (KYC), herhangi bir işlemden önce müşteri kimliğinin doğrulanması anlamına gelir. AML; kara para aklamayı, terörizmin finansmanını ve suç teşkil eden finansmanı önlemek için tasarlanmış daha kapsamlı bir önlem paketini ifade eder, AML bu nedenle KYC’yi içerir, ancak bununla sınırlı değildir.
Finansal teknoloji girişimleri yeni müşteri kazanımı konusunda geleneksel yöntemleri kullanmaz, ilk katılım süreçlerine entegre olacak şekilde teknolojiyi tamamen dijital hale getirmişlerdir. Çoğu finansal teknoloji, müşteri alımı ve hizmetleri söz konusu olduğunda iyileştirilecek ek belirli alanlara odaklanırlar. Finansal teknolojiler hedef kitle olarak çoğunlukla X ve Y Kuşağı’na odaklanarak daha genç bir müşteri tabanına hitap eder. Bu nedenle geleneksel işe alım her iki taraf için de çekici değildir, bu nedenle finansal teknolojiler dijital uyum programı seçenekleri sunarak süreci kolaylaştırır. Finansal teknolojiler için Dijital Uyum Programı yalnızca işleme için gereken süreyi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda genel kullanıcı deneyimini de geliştirir.
Dijital uyum programı bankaların ve istemcilerin müşterilerini ve kullanıcılarını basit, hızlı, garantili ve güvenli bir şekilde bağladıkları temel süreci temsil eder.
Dijital Uyum Programı; yeni müşterilerin kazanılması, bir bankanın sunabileceği tüm hizmet ve ürünlere basit ve hızlı erişimlerinin sağlanması ve ilk süreçlerde AML Uyumluluk kontrolü ile bu veri tabanına entegre edilmesi sürecidir.
İlk müşteri katılımı uyum programı süreci, kayıtlı bir kullanıcı veya resmi müşteri olarak bir bireyle doğrudan ve rızaya dayalı bir ilişkinin resmi başlangıcıdır, artık dijitalleştirilmiş olan bu süreç kamera donanımlı bir cihazla uzaktan güvenli şekilde yapılabilir.
Günlük hayatta yüz yüze yapılan bankacılık hizmetlerinde harcanan zamanı en aza indiren dijital uyum programı sistemi dijital ortamda canlı bağlantı sağlar. Bunun için bankaları ve diğer finans kuruluşlarını kimlik sahtekârlığına ve şüpheli işlemlere karşı da korur. Hızlı ve güvenli kimlik doğrulama adımları sayesinde, nerede olursanız olun müşterilerinize bankacılık hizmetleri sunabilir, müşteri memnuniyetini artırabilir ve çok daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.
Kimlik doğrulama, bir kişinin kimliğinin beyan edilen resmî belge ile aynı olduğunun ispatlanmasını sağlayan gerekli bir işlemdir. Kimlik, yerine başkasının geçemeyeceği tek bir bireyle ilişkilendirilen benzersiz özellikler dizisidir. Diğer yandan doğrulama veya kimlik doğrulama; banka hesabı açmaktan vergi işlemlerini elektronik olarak tamamlamaya kadar birçok durumda hem çevrimiçi hem de çevrimdışı çoğu süreç ve prosedürde temel bir gerekliliktir.
Kimlik hırsızlığına karşı savunmasız olan yeni teknolojileri hedefleyen siber suçlar gitgide arttığından; Dijital Uyum Programı yazılımıyla entegre Kara Para Aklamayla Mücadele programı, dijital uyum sürecinde kimlik hırsızlığı ve diğer finansal siber suçlarla mücadeleye yardımcı olacaktır.
AML prosedürleri, suçun daha az yaygın olduğu, finansal katılımın doğru ve güvenilir KYC süreçleriyle gerçekleştirildiği toplumların oluşmasına yardımcı olarak, toplumun en savunmasız üyelerini korur. AML stratejileri, uluslararası finansal istikrar açısından özellikle önemlidir. Kara para aklama faaliyetleri ulusal ekonomilerin ve finans sistemlerinin bütünlüğüne zarar verebilir.
Dijital müşteri uyum programı genellikle bir müşterinin yeni bir bankacılık sağlayıcısıyla ilgili ilk izlenimidir ve bankanın müşteriyle devam eden müşteri deneyiminin niteliğini belirlemede kritik öneme sahiptir.
Müşteri hesabının sürekli uyumluluğu ve risk yönetimi için gerekli olan Müşterinizi Tanıyın (KYC) prosedürünü yürütmek de uyum sürecinde kritik bir adımıdır.
Halihazırda bankalar ve diğer finans kuruluşları hem KYC hem de risk yönetimi için müşterilerden veya kuruluşlardan gerekli bilgileri almak zorundadır. Önemli temel bilgiler daha sonra destek sistemlerine manuel olarak girilir. KYC/AML teknoloji uygulamalarında Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenimi (ML) kullanımının artmasıyla, bankalar ve diğer finans kuruluşları dijital müşteri uyum sürecinin her aşamasında insandan kaynaklanan hataları önleyecektir.