FATF kara liste sonuçları birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. Finansal Eylem Görev Gücü; kara para aklama, terör finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak, bu standartlar doğrultusunda yasal/kurumsal tedbirler almak ve bu tedbirlerin etkin şekilde uygulamasını teşvik etmek amacıyla 1989 yılında kurulmuştur. 7 ülkenin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) Paris’te gerçekleştirdiği toplantıda kurulan, hükümetler arası bir kuruluştur. FATF ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de FATF kara listesidir. Ayrıca gri liste ülkeleri de ülkelerin itibarı için önemlidir.
FATF Gri Listeleri
FATF’a göre gri liste, kapsadığı ülkelerin daha ileri düzeyde izlenmesini şart koşar. FATF, gri liste ülkelerinin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme konusunda taahhütte bulunduklarını belirtir. Gri liste, kara para aklama ve terörün finansmanı konusunda eksiklikleri olan riskli ülkelerin yakından izlenmesi anlamına gelir. Gri liste ülkeleri, FATF tarafından belirlenen hedeflerdeki eksikliklerini giderme taahhüdü vererek ve gerekli adımları atarak bu listeden çıkabilir.
FATF Gri Listesindeki Ülkeler
FATF, Artırılmış İzlemeye Tâbi Yargı Bölgeleri olarak bilinen gri bir liste yayınlar. Kara listedekiler gibi FATF gri listesindeki ülkeler de kara para aklama ve terör finansmanı konusunda önemli ölçüde daha yüksek riske sahiptir, ancak AML/CFT ile ilgili eksikliklerini tamamlamak üzere eylem planları oluşturmak için FATF ile birlikte çalışmayı açıkça taahhüt etmişlerdir. FATF, gri listedeki ülkeleri ya doğrudan analiz eden ya da AML/CFT hedeflerine yönelik ilerlemeleri hakkında rapor vermek için FATF tarzı bölgesel organizasyonları kullanan ileri düzey gözetimler gerçekleştirir. Gri liste sınıflandırmasının önem düzeyi kara liste sınıflandırmasına göre daha düşüktür. Listedeki ülkeler hâlâ Dünya Bankası ve IMF gibi kurumların ekonomik yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. FATF’ın gri liste ülkeleri şunlardır: Arnavutluk, Barbados, Burkina Faso, Kamboçya, Cayman Adaları, Haiti, Jamaika, Ürdün, Mali, Malta, Fas, Myanmar, Nikaragua, Pakistan, Panama, Filipinler, Senegal, Güney Sudan, Suriye, Türkiye, Uganda, Yemen ve Zimbabve. Ayrıca FATF kara liste sonuçları da bir diğer önemli konudur.
FATF Kara Para Aklama Kara Listesine Alınan Ülkeler Ne Anlama Gelir?
Resmi olarak Eylem Çağrısına tâbi Yüksek Riskli Yargı Bölgeleri olarak belirlenen FATF kara listesi, kara para aklama ve terör finansmanıyla mücadele konusundaki düzenlemeleri zayıf olan ülkeleri tanımlar. Liste, bazı ülkelerin küresel ölçekte oluşturdukları önemli kara para aklama ve terör finansmanı tehlikesine karşı bir uyarı görevi görmenin yanı sıra, söz konusu ülkeleri uluslararası platformda olumsuz bir şekilde ifşa etme faaliyetlerini de içerir. FATF üyesi ülkelerin ve diğer uluslararası kuruluşların, kara listeye alınmış ülkelere ekonomik cezalar ve diğer kısıtlayıcı önlemler uygulama olasılığı oldukça yüksektir. Kara liste, resmi FATF raporlarında düzenli olarak yayınlanan ve güncellenen bir belgedir. Ülkelerin AML ve CFT düzenlemeleri geçerli FATF gerekliliklerini karşılayacak şekilde güncellendikçe, kara listeye yeni ülkeler eklenir veya bazı ülkeler listeden çıkarılır. 15 ülkeyi içeren ilk FATF kara listesi 2000 yılında yayınlanmıştır. O zamandan beri listeler, resmi FATF duyuruları ve raporlarının bir parçası olarak yıllık olarak ve bazen de yılda iki kez yayınlanmaktadır. FATF kara liste sonuçlarına göre şu anda iki ülke vardır: Kuzey Kore ve İran.
FATF Kara Liste ve Gri Liste Kontrolü
FATF kara liste ve gri liste sonuçları ülkeler için önemlidir. FATF üyesi ülkelerde faaliyet gösteren kuruluşlar, kara para aklama gibi finansal suçlara karışmamak için FATF kara listelerini ve gri listelerini gözden geçirmelidir. Mevzuata uygunlukla ilgili talepleri karşılamak için, özellikle finans kuruluşları ister kurum içi uygulama yoluyla ister en son teknoloji yazılım sağlayıcılarıyla olsun, uygun AML programını yürütmelidir.