FATF (Finansal Eylem Görev Gücü), finansal suçlarla mücadele için politikalar ve standartlar tasarlayan ve teşvik eden hükümetler arası bir kuruluştur. FATF tarafından yapılan tavsiyeler kara para aklama, terör finansmanı ve küresel finans sistemine yönelik diğer tehditleri kapsar. 1989 yılında G7’nin talebi üzerine kurulmuştur ve merkezi Paris’tedir.
Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) Nedir?
Finansal Eylem Görev Gücü, kara para aklama ve terör finansmanı konusunda küresel çapta bir gözlemcidir. Devletler arası kuruluşlar, bu yasa dışı faaliyetlerle ve bunun sonucunda topluma verilen zararla mücadele için uluslararası standartlar belirlemiştir. Bir karar alma organı olarak, bu alanlarda ulusal yasama ve düzenleme reformu gerçekleştirmek için gerekli siyasi iradeyi oluşturmaya çalışmaktadır. 200’den fazla ülke ve yargı bölgesi bunun gerçekleşmesi için çalışır. FATF Tavsiyelerini ve FATF Standardını, organize mali suçlar, yolsuzluk ve terörle mücadele etmek için eşgüdümlü bir küresel yanıt olarak geliştirmiştir. Bunlar; yasadışı uyuşturucu ticaretini, insan kaçakçılığını ve diğer finansal suçları önlemek için hükümetin finansal suçlular tarafından yapılan şüpheli işlemleri engellemesine yardımcı olur.
FATF, kitle imha silahlarının yasa dışı finansmanıyla mücadele etmek için çalışmaktadır. Finansal Eylem Görev Gücü, sanal varlıklarla ilgili düzenlemeler ve kripto para birimlerinin küresel dolaşımı gibi yeni riskleri ele almak için standartları sürekli daha katı hale getirerek, kara para aklamayı önlemek ve terör finansmanıyla mücadele etmek üzere düzenleme standartlarını sürekli olarak ölçmektedir. Ülkelerin FATF standardını tam ve etkin bir şekilde benimsemelerini ve hesapların bununla uyumlu olmasını sağlar.
FATF Kara Para Aklamayla Nasıl Mücadele Eder?
Kara para aklama, finans ekosisteminin normal işleyişine yönelik bir tehdittir. Ancak finansal işlemlerle ilgili şüpheli faaliyetlerin kaydedilmesi, Şüpheli Faaliyet Raporları (SAR’lar) soruşturmaları sırasında gizli parasal varlıkları bularak suçluların ve suç örgütlerinin tespit edilmesine yardımcı olabilir. En önemlisi, suçluların kara para aklama faaliyetleriyle yasadışı yollardan zenginleşmelerinin önlenmesi sonuçta finans kuruluşlarının tutarlı uyum çabalarıyla finansal yolsuzluğu önler ve finansal suçluların cezalandırılmasını sağlar.
Finansal Eylem Görev Gücünün İşlevleri
Finansal Eylem Görev Gücü, uluslararası standartlar belirlemeyi ve kara para aklama veya terör finansmanı ile mücadele için ulusal ve uluslararası düzeylerde politikalar geliştirmeyi ve teşvik etmeyi amaçlayan, hükümetler arası bir karar alma organıdır. 1989 yılında kara para aklamayla mücadele için alınan tedbirleri sunmak amacıyla kurulmuştur. Bugüne kadar, kara para aklamaya yönelik 40, terör finansmanıyla mücadeleye yönelik 9 özel tavsiye yayınlamıştır.
Finansal Eylem Görev Gücü Üyeleri
2018’de Finansal Eylem Çalışma Grubu’nun üye sayısı, Avrupa Komisyonu ve Körfez İş birliği Komitesi dahil olmak üzere 37’ye ulaşmıştır. Üye olmak için bir ülkenin stratejik olarak önemli bir köprü olması gerekir. Diğer önemli uluslararası kuruluşlar da sürece dahil edilmelidir. Üye olan bir devlet veya kuruluş en son FATF tavsiyelerini kabul etmeli ve desteklemeli, diğer üyeler tarafından incelenmeyi ve değerlendirilmeyi kabul etmeli, tavsiyeler geliştirmek için Finansal Eylem Görev Gücü ile birlikte çalışmalıdır. Birçok uluslararası kuruluş, kara para aklamayla mücadele faaliyetlerine katılarak Finansal Eylem Görev Gücü’ne gözlemci olarak katılmaktadır. Bu kuruluşlar arasında Interpol, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bulunmaktadır.