Küreselleşme ile artan Finansal Suçlar ekonomik bir sorunun ülke sınırları içinde kalmayıp, yayılabildiğini göstermektedir. Küreselleşme ile gelişen teknoloji sonucunda finansal suç düzenlemelerinde nitelik ve niceliksel değişikliklere rağmen, bu araçların sağladığı finansal suç gelirlerinde önemli bir artış olmuştur. Bilgiye kolay erişim ve internet üzerinden işlem yapabilme imkânı sayesinde finansal suçlar daha hızlı yayılmaktadır.
Uluslararası boyutu olan kara para aklama ile mücadelede ülkelerin tek başına mücadelesi yetersiz kalmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler hızla artan finansal suçlarla tek başına mücadele edemediğinden, gelişmiş ülkeler bu duruma müdahale etmek ve finansal suçlarla uluslararası ölçekte mücadelede iş birliği olanakları aramak zorunda kalmıştır. Bu arayış zamanla uluslararası iş birliklerinin ve organizasyonların kurulmasına yol açmıştır.
Finansal Suç Nedir?
Günümüzde birçok ülkede finansal suç, dolandırıcılık ve kara para aklama ile mücadele gibi parayla ilişkili organize suçların yaygınlaşmasının, ekonomilerin ve hukukun gelişimi ve istikrarı açısından büyük tehditler doğurduğu kabul edilmektedir. Literatürde bu konuda genel kabul görmüş bir tanım bulunmamakla birlikte finansal suç; dolandırıcılık, vergi kaçırma, kara para aklama ve terör finansmanı suçlarıyla yasa dışı yollardan para kazanmak amacıyla işlenen suç olarak tanımlanmaktadır.
Kara para aklama ile mücadele eden ülkeler, finans kuruluşlarına bilgi verme zorunluluğunun bir sonucu olarak finansal bilgileri toplamak, analiz etmek ve yetkili birimlere iletmekle yükümlü olan finansal istihbarat birimleri kurmuştur.
Finansal Suç Türleri
Finansal suç türleri, küresel bağlamda kötü niyetli kişiler tarafından işlenen kara para aklama faaliyetlerinden, terör finansmanı, vergi kaçakçılığı, zimmete para geçirme, dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığına kadar çeşitlilik göstermektedir. Finansal suçlar şiddet içermese de bu suçlar toplumlar ve ekonomiler üzerinde zararlı etkilerle toplumun güvenliğini tehdit eden daha farklı yasadışı suçları barındırabilmektedir. Ayrıca vergi kaçakçılığı suçları devlete karşı ekonomik suç olarak görüldüğünden literatürde finansal suç kapsamında değerlendirilen bir suçtur.
Finansal Suçlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Finansal suçlar, günümüzde giderek yaygınlaşan ciddi sorunlar nedeniyle ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele edilmesi gereken önemli bir tehdit haline gelmiştir. En ciddi finansal suçlar; kara para aklama, terör finansmanı ve organize suç örgütlerinin zararlı faaliyetleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu suçlarla mücadele, ulusal düzen için olduğu kadar dünya barışı için de gereklidir.
Özellikle son günlerde kripto paraların hayatımıza girmesiyle birlikte Kara Para Aklamayla Mücadele Yönergesinde (AMLD) çok ciddi yaptırımlar getirilmektedir. Hükümetler, SEC (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) kurallarına uymayan kripto para şirketlerine ağır cezalar uygulayarak dolandırıcılık ve kara para aklamayı önlemeye çalışmaktadır.
Finansal suçların uluslararası alana yayılmasının bir sonucu olarak ülkeler bu alanda iş birliği ve çeşitli anlaşmalar yapmaya yönelmiştir. Bu nedenle, günümüzün değişen koşulları ile kurumların finansal suçlarla sistemli ve daha etkin şekilde mücadele edebilmeleri için gerekli bazı hususlar vardır. Finansal suçların artan etkileriyle birlikte ülkeler finansal istihbarat birimleri kurmaya başlamışlardır. Finansal suçlarla daha etkin mücadele için, bu çabaların doğrudan istihbarat faaliyetlerinden ziyade suça müdahale için operasyonel hale getirilmesi gerekmektedir.