Gelişmiş Durum Tespiti (CDD) Nedir?

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD), Müşteri Durum Tespitinin (CDD) riske duyarlı bir şeklidir. Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) yüksek riskli müşterilere uygulanır ve temel Müşteri Durum Tespiti (CDD) gereksinimlerine ek olarak müşteri hakkında daha ayrıntılı bilgi gerektirir. Yüksek riskli müşteri, kara para aklama veya terör finansmanı suçlarına karışma olasılığı fazla olanlar anlamına gelir. FATF (Finansal Eylem Görev Gücü) uluslararası standartları, müşterinin risk potansiyelinin yüksek olduğu durumlarda Müşteri Durum Tespiti sürecine ek bir risk temelli yaklaşım uygulanmasını gerektirir.

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD), Müşterinizi Tanıyın (KYC), müşteri katılımı ve Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) süreçlerinin temel bileşenlerinden biridir.

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) İle İlgili Gereksinimler

Gelişmiş Durum Tespiti EDD sürecinin etkili şekilde gerçekleştirilmesi için aşağıdaki bilgilerle birlikte müşteriye yönelik saha ziyareti gerekli olabilir:

Arka plan bilgisi

Gelir kaynağı

Zenginliğin kaynağı ve niteliği

Olumsuz medya taraması

Müşteri Durum Tespiti (CDD) ile Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) Arasındaki Fark

Müşteri Durum Tespiti (CDD) ile Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) arasındaki temel fark, Müşteri Durum Tespitinin (CDD) yalnızca kimlik bilgileri, adres ve müşterinin risk kategorisini gerektirmesi, dolayısıyla fazla katı olmayan bir müşteri doğrulama süreci olmasıdır. Ancak Gelişmiş Durum Tespiti (EDD), Müşterinizi Tanıyın (KYC) risk derecelendirme sistemine göre yüksek risk kategorisi potansiyeli olan bir müşteriyi analiz etmek için daha ayrıntılı ve riske duyarlı bir yaklaşımdır.

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) Neden ve Ne Zaman Gereklidir?

Siyasi nüfuz sahibi kişiler (PEP), FATF standartlarına göre tanımlandığı şekilde yüksek riskli müşteriler olarak sınıflandırılır. Yolsuzluğa eğilimlidirler ve kara para aklama gibi faaliyetler için konumlarını kötüye kullanırlar. Bu nedenle, Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) ve diğer finansal suçların önlenmesi amacıyla bu tür müşteriler için ayrıntılı, riske duyarlı bir analiz yapılması gerekir.

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) kimler hakkında yapılır?

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) süreci bireylere (PEP veya üst düzey yabancı siyasi figür (SPF)), işletmelere (yalnızca internet işletmeleri, hukuk firmaları veya nakit parayla ilişkili işletmeler), finans kuruluşlarına (bankalar, banka dışı finans kuruluşları ve diğer finans kuruluşları) ve yüksek risk faktörleri olan hükümetlere uygulanabilir. EDD gereksinimleri, müşterinin türüne göre değişebilir.

Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) Risk Faktörleri

Müşteri ile ilgili risk faktörleri:

Müşterilerin çoğunluğu yabancılar veya yerleşik olmayan kişilerdir.

Siyasi Nüfus Sahibi Kişinin (PEP) yakın akrabaları ve yakınları

Kişisel varlık emaneti aracı olarak işlev gören tüzel kişiler

Aday hissedarlar veya şirketin hamiline yazılı hisse senetleri

Yoğun nakit işlemi yapılan işletmeler

Bölgeyle ilgili risk faktörleri:

Kara Para Aklamayla (AML) ve/veya Terörizm Finansmanıyla Mücadele (CFT) sistemleri yeterli olmayan ülkeler

Yaptırım ve ambargo uygulanan ülkeler

İleri düzeyde yolsuzluk faaliyetleriyle ünlü ülkeler

Terör faaliyetlerini finanse etmek veya desteklemek için kara listeye alınan ülkeler

Terör örgütlerinin faaliyet gösterdiği yerler

FATF üyesi olmayan ülkeler

Diğer risk faktörleri:

Gizliliğin en üst düzeyde tutulmasına önem veren, gelir odaklı özel ve muhabir bankacılık. Bu nedenle, doğal olarak kara para aklama faaliyetleri için uygundurlar.

Finansal suçların önlenmesine yönelik Müşterinizi Tanıyın (KYC) süreçlerinin etkin bir şekilde uygulanması ve Kara Para Aklamayla (AML) ve Terör Finansmanıyla Mücadele (CFT) yönetmeliklerine uyumun sürdürülmesi için kuruluşların gerekli önlemleri alması ve Müşteri Durum Tespiti (CDD) ile Gelişmiş Durum Tespiti (EDD) kontrollerini başarıyla uygulaması hayati önem taşımaktadır.