İngiltere’deki Yaptırım Düzenlemeleri
İngiltere’deki yaptırım düzenlemeleri, ulusal güvenlik veya dış politika hedeflerine ulaşmayı amaçlayan kısıtlayıcı önlemlerdir. İngiltere, Birleşmiş Milletler tarafından ve İngiltere’nin yurtiçi yaptırım düzenlemeleri kapsamındaki yaptırımları uygular ve uygulatır. İngiltere, 2018 Yaptırımlar ve Kara Para Aklamayla Mücadele Yasası ile 2018 Avrupa Birliği (İzin Yasası) kapsamında AB’nin Brexit öncesi yaptırım düzenlemelerinin siyasi hedeflerini İngiliz yasalarına aktarmaya çalışmıştır. Siyasi hedefler aynıdır, ancak iki kurum arasında ve varlıkları dondurulacak kişi, grup ve kuruluşlar listesinde yorum farkı yoktur. Birleşmiş Milletler üyesi olarak İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırımları uygulamakla yükümlüdür. İngiltere, Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 7. Bölümü uyarınca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından getirilen tüm yaptırımları uygular. 2018 Yaptırımlar ve Kara Para Aklamayla Mücadele Yasası’nın 1. Bölümü, ilgili İngiliz Bakanlarına ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uymaya devam etmesi için yaptırım uygulama yetkisi vermiştir.
İngiltere Yaptırım Türleri
İngiltere, ülke içinde aşağıdaki yaptırımları uygulayabilir:
Ticari yaptırımlar
Ekonomik yaptırımlar
Göçmenlik yaptırımları
Hava ve deniz yaptırımları (listeden çıkarma veya hareket kontrolü ambargoları dahil) yalnızca İngiltere hükümeti tarafından belirlenen kişiler veya gemiler için geçerlidir.
Yaptırımlar Yasası kullanılarak oluşturulan tanımlamaları veya özellikleri içeren İngiltere Yaptırımlar Listesi aracılığıyla yayınlanacaktır. Aynı zamanda Finans Departmanı’nın Finansal Yaptırım Uygulama Genel Müdürlüğünde de varlık dondurma önlemlerinin uygulanmasına ilişkin ayrıntıları içeren Toplam Varlık Dondurma Hedef Listesi olarak bilinen bir yaptırım listesi vardır.
OFSI nedir?
OFSI (Finans Kuruluşlar Müfettişliği), İngiltere Hükümeti’nin bağımsız bir kuruluşu olarak; bankaların, sigorta şirketlerinin, tröstlerin ve kredi şirketlerinin denetiminden ve düzenlenmesinden sorumludur. Aynı zamanda devlet kurumları da federal gözetim altında özel emeklilik planlarını düzenler. Bu kurumun tanımlanmış amacı, finansal kurumların rekabet etmelerini ve risk almalarını, böylece mevduat sahipleri, poliçe sahipleri, finans kuruluşları (FI), kredi açanlar ve korumalı emeklilik sisteminin üyeleri için kolaylık sağlamaktır.
Brexit Sonrası İnsan Hakları Yaptırımları
İran şu anda İngiltere yaptırım düzenlemelerine tâbidir. Bu belge, insan hakları ihlallerine karıştığı belirlenen kişilerin güncel listesini içerir. Bu yaptırım sistemi, İran hükümetini uluslararası insan hakları hukukuna uymaya ve insan haklarına saygı duymaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Kurallar, İran’da ciddi insan hakları ihlallerine yönelik yaptırım mevzuatı kapsamında tespit edilen ve adları belirlenen kişilerin varlıklarının dondurulmasını talep etmektedir. İngiltere ayrıca İran’a nükleer silah konusunda da yaptırım uygulamaktadır. İngiltere’de 6 Temmuz 2020’de yayınlanan ilk insan hakları yaptırım paketi aşağıdaki 9 kuruluş ve kişiyi hedef almıştır:
Sergei Magnitsky’nin ölümüne karışan 25 Rus vatandaşı,
Gazeteci Jamal Khashoggi’nin ölümüne karışan 20 Suud vatandaşı,
Rohingyalara karşı sistematik şiddete karışan 2 Myanmar askeri generali
Kuzey Kore topraklarında işkence, cinayet ve zorla çalıştırmaya karışan 2 örgüt.