Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) İzleme Listesi Taraması

AML (Kara para aklamayla mücadele) izleme listesi taraması nedir?

İzleme listeleri, şüpheli teröristlere, kara para aklayanlara, dolandırıcılara veya Siyasi Nüfus Sahibi Kişilere (PEP) karşı yapılan kontrolleri içeren veri tabanlarıdır. Bunlar, finans ve sağlık gibi belirli sektörlerdeki yasaklı bireyler veya şirketler hakkında hükümet düzeyinde, kolluk kuvvetlerinde, uluslararası ve düzenleyici veri tabanlarında toplanan bilgilerle ilgili olarak hükümet düzeyinde uluslararası düzeyde tutulmaktadır. İzleme listesi taraması, bir başvuru sahibinin dünya çapındaki yaptırım listelerinin herhangi birinde olup olmadığını bildiren bir uyarı sağlar. Kimlik doğrulaması yapmak için bağımsız kaynaklardan gelen güvenilir verileri kullanır ve şüpheli veya riskli bir işlem olduğunda kurumunuzu bilgilendirir. Ardından küresel ve resmi olanlar da dahil olmak üzere farklı izleme listelerinden bireyleri tarar. AML izleme listesi taraması, şirketlerin gerçek zamanlı olarak veri tabanı kontrolleri sağlayarak AML (Kara Para Aklamayla Mücadele), KYC (Müşterinizi Tanıyın) ve CDD (Müşteri Durum Tespiti) yükümlülüklerini baştan sona yerine getirmelerini sağlar.

AML izleme listesi taramasıyla ilgili en iyi uygulamalar:

Elle yapılan iş büyük ölçüde azalır, bu sayede müşteri katılımı hızlı ve verimli hale gelir, bu da uyumluluk departmanlarının iş yükünün %90’a varan oranda azalmasına neden olur.

İzleme listeleri en son uyumluluk standartlarına ve izleme listelerine ayak uydurmak için en son güncellemeleri aldıkça finans kurumu bilgilendirilir.

AML izleme listesi taramasının optimizasyonu ile kurumlar resmi düzenlemelerle uyumlu kalmaya devam eder.

Yanlış pozitifleri azaltarak gerçek dolandırıcılıklara, kara para aklayanlara, suçlulara, teröristlere ve özel olarak tanımlanmış vatandaşlara karşı koruma sağlayarak kurum için finansal açıdan ve itibar açısından zarar görme riskini en aza indirmek mümkündür.

Küresel AML izleme listesi taraması:

Küresel AML izleme listesi, dünya çapında çeşitli listelerden oluşan bir veri tabanıdır ve şirketler veya finans kuruluşları; kara para aklayanlar, dolandırıcılar, Siyasi Nüfus Sahibi Kişiler (PEP) veya teröristler gibi riskli veya şüpheli kişilere karşı düzenli olarak müşteri kimlik kontrolleri yapmak için küresel izleme listesini kullanırlar. İzleme listesi, suçlu olarak listelenen veya belirli sektörlerde (finans veya sağlık) kısıtlanmış kişiler hakkında bilgi toplayan uluslararası, yerel, hükümet, kanun uygulayıcı ve düzenleyici veri kaynaklarından oluşur.

Küresel AML izleme listesi taraması, potansiyel veya mevcut müşterinin aşağıda belirtilen (ancak bunlarla sınırlı olmayan) küresel yaptırım listelerinden herhangi birine dahil olması durumunda finans kuruluşlarına uyarı bildirimleri gönderir:

Avrupa Birliği birleşik listesi;

OFAC Özel Olarak Tanımlanmış Vatandaşlar ve Engellenmiş Kişiler;

Reddedilen Kişiler Listesi;

Federal Soruşturma Bürosu En Çok Aranan Teröristler ve Bilgi Arama

Bank of England Yaptırım Listesi;

İngiltere Hazinesi;

İşbirliği Yapılmayan Ülkeler ve Bölgeler;

PEP (Siyasi Nüfuz Sahibi Kişi) Listesi;

AB Terör Listesi;

Dünya Bankası – Uygun Olmayan Firmalar;

Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı vb.