Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) / Terör Finansmanıyla Mücadele (CTF) Uyumluluğu

Kara Para Aklamayla Mücadele Uyumluluğu Nedir?

Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Uyumluluğu, mali suçların belirlenmesine ve önlenmesine yönelik yasa, yönetmelik ve politikalardan oluşan bir süreçtir. Müşteriler, herhangi bir yaptırıma, Siyasi Nüfus Sahibi Kişi (PEP) listelerine ve küresel izleme listelerine karşı korunur.

Terör Finansmanıyla Mücadele (CTF) Uyumluluğu Nedir?

Terör finansmanı, ülkeler için yıkıcı ve zararlı sonuçlara yol açan terör eylemi amacıyla kaynak toplanması ve kötüye kullanılmasıdır. Terör Finansmanıyla Mücadele (CTF), terör eylemlerinin finansmanını önlemeyi amaçlar. Düzenleyici makamlar, bankalar ve finans kuruluşları, finansal bir suç olan terör finansmanının önlenmesine yardımcı olabilir. Diğer bir deyişle, Terör Finansmanıyla Mücadele (CTF), teröre ve buna bağlı tüm yasadışı finansal suçlara son vermeyi amaçlamaktadır.

Finans kuruluşları terör finansmanı ile mücadele amacıyla, herhangi bir finansal suçun önüne geçmek üzere yüksek risk puanına sahip müşterilerin AML/CTF düzenlemelerine uyum sağlamaları için daha iyi durum tespiti gibi önlemler almaktadır.

Uluslararası Kara Para Aklamayla Mücadele AML Uyumluluğu Nedir?

Uluslararası Kara Para Aklamayla Mücadele AML Uyumluluğu, uluslararası finansal suçları tespit etmek ve önlemek için uluslararası düzeyde uygulanan düzenlemelere, yasalara ve politikalara uyumlu olmak anlamına gelir. Daha iyi bir açıklama olması için, yasadışı uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı, küresel finansal suçlara örnek olarak kullanılabilir. Finansal suç davaları öncelikle ulusal tedbirlerle yürütülmeli, ancak sonuçların yetersiz kaldığı durumlarda davalar uluslararası gündeme getirilmelidir. Amaç, örgütlü uluslararası finansal suçların yol açtığı kara para aklama olaylarını önlemek ve bunlarla mücadele etmektir.

Kara Para Aklamayla Mücadele Neden Gereklidir?

Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Uyumluluğu gereklidir, çünkü bankalarda ve diğer finans kuruluşlarında risk önleme açısından en önemli kaynaktır. Her şeyden önce, Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Uyumluluğu, e-ticaret ve çevrimiçi ödemelerin artışıyla birlikte daha da artan dolandırıcılık planlarını önler. AML uyumluluğunun olmaması durumunda, bankalar ve diğer finans kuruluşları suistimal veya kontrol eksikliği nedeniyle çok büyük cezalarla suçlanır. Ayrıca AML Uyumluluğunun olmaması durumunda, parasal şartlar ve kredi notunun yanı sıra bankalar ve diğer finansal kuruluşlar için zarar çok daha önemli olacaktır; olası sonuçlar arasında itibar kaybı ve işin kalıcı veya geçici olarak sona erdirilmesi sayılabilir.

Öte yandan Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Uyumluluğu, müşterilerin, finansal eko sistemi ve toplumu korumak için gerekli önlemleri alan bankalara ve diğer finans kuruluşlarına güvenmelerini, Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Uyumluluğuna sahip bankalarla daha güvende hissetmelerini sağlar.

Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Yasası nedir?

Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) Yasası, para sistemini finansal suçların kötüye kullanılmasından korumayı amaçlamaktadır. Bu amaçla çok sayıda yasa oluşturulmuştur, ancak en önemli yasalardan biri 1970 yılında ABD’de çıkarılan kurulan “Banka Gizliliği Yasası”dır. Diğer yasalar Banka Gizliliği Yasasının değiştirilmiş halidir. Yasaların, Kara Para Aklamayla Mücadele (AML) uyumluluğuna ilişkin düzenlemeler dahilinde uygulanmasını ve yürütülmesini sağlar.