Kara Para Aklamayla Mücadele Yasalarına Uyumluluk Açısından İsim Taraması ve Yasaklılar Listesi Filtreleme

Bankacılıkta İsim Taraması nedir?

Bankacılık sektöründe İsim taraması, potansiyel veya mevcut müşterilerin riskli finansal faaliyetlerle ilişkisi olup olmadığını veya yaptırım listeleri ile yasaklılar listelerinde yer alıp almadığını kontrol etmek için kullanılan bir risk değerlendirme yöntemini ifade eder. İsim taraması, müşteri durum tespiti (CDD) sürecinin etkili şekilde gerçekleştirilebilmesi için önemli bir adım olduğundan, kara para aklamayla mücadele (AML) yasalarına uyumluluk açısından da aynı derecede önemlidir.

İsim taraması neden önemlidir?

İsim taramasının amacı etkili bir risk değerlendirmesi yapmak, kuruluşların ve işletmelerin yaptırımları ihlal etmekten kaçınmasına yardımcı olmaktır. İsim taraması, bankaların ve diğer finans kuruluşlarının müşterilerin İsimleriyle ilgili araştırma ve analiz yapmasına, yasaklılar listelerinde, Siyasi Nüfuz Sahibi Kişi (PEP) listelerinde veya yaptırım listelerinde bulunanları tespit etmesine olanak tanır. Bu yaptırım ve yasaklı listeleri, yasa dışı finansal faaliyetlerle ilgisi olabilecek kişi veya kuruluşların taranabilmesi, kara para aklama ve terör finansmanı gibi finansal suçlara karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için hükümetler ve finansla ilgili makamlar tarafından hazırlanmaktadır.

Yasaklılar listesi filtreleme nedir?

Finansal Eylem Görev Gücü (FATF); kara para aklama ve terör finansmanı gibi yasa dışı finansal suçları önlemek ve organize finansal suçlarla mücadeleye yönelik ortak, küresel bir güç oluşturmak için FATF Standartlarını uygulama taahhüdünde bulunan 200’den fazla üye ülkeye sahiptir. FATF’nin görevi, ilgili ülkeleri gözlemleyerek bu ülkelerin FATF Tavsiyelerini doğru şekilde uyguladıklarından emin olmaktır. FATF ayrıca standartlara uymayan ülkeleri de tespit ederek yasaklılar listesine alır. FATF’nin İş birliği Yapmayan Ülkeler veya Bölgeler (NCCT’ler) listesi, temel olarak FATF’nin 2000 yılından beri yürürlükteki yasaklılar listesidir ve mali suçlara karşı küresel mücadelede iş birliği yapmayan ülkeleri içerir.

Yasaklılar listesi filtreleme, temel olarak Finansal Eylem Görev Gücü’nün (FATF) yasaklılar listesindeki ülkeleri kontrol etmek ve kara para aklamayla (AML) ve terör finansmanıyla mücadeleyi (CTF) desteklemek için yasa dışı finansal faaliyetlerle mücadele etmektir.

Bankalar İsim taraması ve yasaklılar listesi filtreleme işlemlerini nasıl gerçekleştirir?

Finans kuruluşları etkili bir risk yönetim sistemi oluşturmak için isim taraması ve yasaklılar listesi filtreleme işlemlerini başarılı şekilde uygulamaktan sorumludur. Yeni müşterilerin hesap açılış süreçlerinde, mevcut müşteriler için düzenli aralıklarla, işe alım süreçlerinde ve diğer kuruluşlarla iş birliği yaparken isim taraması ve yasaklılar listesi filtreleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi esastır.

Bankalar, isim taraması ve yasaklılar listesi filtreleme işlemlerinin etkili şekilde yapılmasında Finans Teknolojisi ve Yasal Düzenleme Teknolojisi Şirketlerinin sunduğu teknolojik gelişmelerden yararlanır. Gelişmiş yazılım sayesinde bankalar ve diğer finans kuruluşları müşterileri için gerekli kontrolleri saniyeler içerisinde gerçekleştirebilmektedir. Bu filtreleme ve tarama uygulamaları, akıllı algılama önceliklendirmesi ve yanlış pozitif azaltma gibi teknolojilerle algılama oranlarını artırır. Ayrıca resmi ve özel veri tabanlarındaki verileri filtreleyebildikleri için kara para aklamaya yönelik yasal düzenlemelere uyumluluğu da sağlarlar.