Ticarete Dayalı Kara Para Aklama (TBML)

Ticarete Dayalı Kara Para Aklama Nedir?

Ticarete Dayalı Kara Para Aklama, Kara Para Aklamayla Mücadele kontrollerinin artmasıyla birlikte ortaya çıkan ve finansal suçlular için çekici hale gelen bir kara para aklama yöntemidir. Ticarete Dayalı Kara Para Aklama yönteminde suçlular sınır ötesi ticaret düzenlemelerindeki boşluklardan yararlanarak kara para aklama operasyonlarına devam edebilirler. Ticarete Dayalı Kara Para Aklama (TBML) en yaygın kara para aklama yöntemlerinden biridir. Ticaret sistemlerinde birden fazla tarafı içeren AML kontrolleri, Ticarete Dayalı Kara Para Aklamayı finansal suçlular için çok daha kolay hale getirmektedir. Dolayısıyla Ticarete Dayalı Kara Para Aklama finansal kuruluşların gerçek ürünleri ve nakliyeyi kontrol etmesini zorlaştırır.

Ticarete Dayalı Kara Para Aklama yöntemleri nelerdir?

Ticarete Dayalı Kara Para Aklamanın birkaç yöntemi vardır:

Yüksek faturalandırma: İhracatı yapan kişi veya kurum ithalatçıya şişirilmiş fatura verir. Bu yöntemde ödeme, sevk edilen malların gerçek değerinden fazladır. Bu süreçten ortaya çıkan artı değer ithalatçıdan ihracatçıya aktarılan aklanmış bir paradır.

Düşük faturalandırma: Bu yöntemde, fazla faturalama yönteminin aksine ihracatçı ithalatçıya düşük fatura keser. Malların nakliyesini daha masraflı gösterir ve aklanan paranın düşük fiyatlı değerini transfer eder.

Çoklu faturalandırma: Bu yöntemde ihracatçı, aynı nakliye için faturalandırma işlemini tekrarlar ve aklanan paranın daha büyük değerini ihracatçıya aktarır.

Fazla veya eksik sevkiyat: Bu yöntemde, üzerinde anlaşılan miktardan daha fazla mal gönderilir. Böylece ithalatçıya daha büyük değer aktarılır. Veya daha önce üzerinde anlaşılan miktardan daha az mal da gönderilebilir ve aklanan paranın daha büyük miktarı ihracatçıya aktarılır.

Kalitenin yanlış beyanı: Gönderilecek malın gerçekte olduğundan daha yüksek kalitede olduğu belirtilerek, aklanan paranın daha yüksek değeri ihracatçıya aktarılır.

Ticarete Dayalı Kara Para Aklama ile Nasıl Mücadele Edilir?

Ticarete Dayalı Kara Para Aklama ile mücadele için Kara Para Aklamayla Mücadeleye yönelik düzenlemelerle uyumluluk güçlendirilmelidir. Kurumsal işlemlerin karmaşık yapısı nedeniyle her adımın kurallara uyup uymadığını takip etmek kolay değildir. Bu nedenle finans kuruluşları kendi Kara Para Aklamayla Mücadele programlarının Ticarete Dayalı Kara Para Aklama (TBML) programlarına uyumluluğunu sağlarken sorun yaşamaktadır. Ticarete Dayalı Kara Para Aklama ile mücadele konusunda bahsedilebilecek iki yol vardır: Küresel Ticarette Tedarik Zinciri Sürecinin Şeffaflığı ve Uluslararası Rehberlik.

Tedarik Zinciri Sürecinin Şeffaflığı: Ticarete Dayalı Kara Para Aklama ile mücadele etmek için kurumsal organizasyonlarla işbirlikleri yapmak isteyen finans kuruluşları. Kurumlar arası bilgi paylaşımı sayesinde TBML’nin yasa dışı altyapısının tespit edilmesi de daha mümkün hale gelmektedir.

Uluslararası Rehberlik: Uluslararası bir otorite finans kuruluşlarına rehberlik ederek Ticarete Dayalı Kara Para Aklama faaliyetlerinin tespit edilip önlem alınması konusunda tavsiyelerde bulunabilir.

Ticarete Dayalı Kara Para Aklama Örnekleri

Monetary of Singapore ve Hong Kong Monetary Authority gibi küresel düzenleyiciler çeşitli yönergeler ve kırmızı bayrak kontrolleri yayınlar. Bu kontroller, Ticarete Dayalı Kara Para Aklama faaliyetlerinde görülebilecek bir dizi özelliği belirtir. Ticarete Dayalı Kara Para Aklamanın en belirgin örneklerinden bazıları şunlardır:

Müşterilerin bilgi verme konusundaki isteksizliği,

Ürünler ile şirketin iş kolu arasında tutarsızlık,

Normal olmayan nakliye yolları,

Potansiyel müşterilerin ürünlerin kullanımına aşina olmaması.