Finansal Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir finansal istihbarat birimidir. MASAK’ın temel görevleri, para aklama suçunu önlemek, toplanan bilgileri işlemek, önlem geliştirmek, araştırma yapmak ve gerekli mercilere sunmaktır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) amacı, mudilerin hak ve menfaatlerini korumak, finansal piyasalarda güven ve istikrarı sağlamak ve kredi sisteminde etkin bir şekilde gelişen finans sektörünün işleyişini desteklemektir. BDDK Türkiye, Türkiye’deki mudilerin hak ve menfaatlerini korur.
MASAK Nedir?
MASAK, Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. 19 Kasım 1996 tarihinde 4208 sayılı Kara Para Aklamayla Mücadele Kanunu ile kurulmuş ve kara para aklama suçlarını araştırıp incelemekle görevli bir komitedir.
BDDK Nedir?
BDDK Türkiye, Türkiye’deki mudilerin hak ve menfaatlerini korumak, bankaların ve özel finans kuruluşlarının sağlıklı bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için uygun bir ortam yaratmak amacıyla 31 Ağustos 2000 tarihinde kurulmuştur. Ayrıca BDDK piyasa disiplini içerisinde etkin ve dünya çapında rekabetçi bir yapıyı hedeflemektedir. Böylece ülkenin ve finans ekosisteminin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunacaktır.
MASAK’ın Görevleri Nelerdir?
MASAK’ın temel işlevi, kara para aklama alanındaki gelişmeler ile para aklama suçunun önlenmesi ve tespitine yönelik yöntemler hakkında araştırma ve sektörel çalışmalar yapmak, tedbirler geliştirmek, veri toplamak, analiz etmek, araştırma ve tetkikler yapmak veya yaptırmaktır. MASAK, politika oluşturma süreçlerine katkıda bulunur, uygulama stratejileri geliştirir, kanunlar hazırlar, uygulamaya ilişkin gerekli diğer düzenlemeleri yapar, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlar.
BDDK’nın Görevleri Nelerdir?
Bankacılık faaliyetlerinde bulunmak ve banka kurmak için öncelikle BDDK’dan izin alınması gerekmektedir. Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterecek kişilerin de BDDK Türkiye’den izin almaları gerekir. Bankaların gözetimine ilişkin esasları (kuruluş, faaliyet, devir, denetim, yönetim, tasfiye ve birleşme gibi) düzenler. BDDK, kredi sisteminin etkin şekilde işleyişini sağlamak için gerekli tüm kararların alınmasından sorumludur. BDDK Türkiye aynı zamanda tam rekabet ortamını sağlamak için bankanın karşı, verimli ve rasyonel çalışmasıyla finansal piyasaları kontrol etmektedir.
MASAK’a Şikâyet Nasıl Yapılır?
Şüpheli işlem bildirim formu, finans kuruluşu tarafından şüpheli bir işlem tespit edildiğinde MASAK’a ibraz edilmesi gereken bir belgedir. MASAK ve diğer düzenleyici otoriteler tarafından düzenlenen AML kurallarına uyulması açısından, bankalar, finans teknolojisi şirketleri ve diğer finans kuruluşları için bu raporlar zorunludur. Şüpheli işlem bildirim formu, anormallik veya yasa dışı finansal faaliyet göstergesi sayılabilecek finansal işlemlerin bildirilmesi içindir.
BDDK Şikayetleri Hangi Bakanlığa Bağlıdır?
Bankaların yaptığı işlemler nedeniyle BDDK Türkiye’ye beş farklı şekilde şikâyette bulunmak mümkündür. BDDK şikayetleri CİMER’e bağlıdır. Şikâyet yolları; bilgi sistemi, elektronik şikâyet sistemi, dilekçe, çağrı merkezi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’dir (CİMER). Finansal kuruluşların yaptığı işlemler için BDDK’ya şikâyette bulunabilirsiniz.